вторник, 29 сентября 2015 г.

Kéztörés gipsz

Olyan formája is létezik a „zöldgally törésnek”, hogy tényleges törés nincs. Alsó végtagon, amennyiben a gipszrögzítést járósarokkal látják el, úgy a gipsz száradását követően, vagy a törés típusának függvényében 1-héttel a rögzítés. A kéztörés az egyik leggyakoribb típusú törés , amely elsősorban a. Ezt a sérülést általában konzervatív módon gipszben gyógyítjuk.


Ha egy nagydarab, testes ember lábát töri, a lábujjtól combtőig tartó gipszének tömege akár a kilogrammot is meghaladhatja. Szokásos gondolatmenet: a végtagtörés = gipsz.

Zavarba ejtő, amikor egy törés gyógyítása gipszrögzítés nélkül . A gipsz hossza a törés jellegétől függ. Az instabilitás miatt olykor a szomszédos ízületeket is rögzíteni kell és ilyenkor úgynevezett hosszú-, . Egy hét elteltével a duzzanat általában megszűnik, és a gipsz körkörössé zárható. Ha olyan a törés , hogy önmagában a helyretétel nem hoz . A gézpólya - amivel a sínt rögzítjük - képes bizonyos mértékű tágulásra, a körkörös merev gipsz nem.


Nagyon fontos a felhelyezés másnapján . Ezért az orsócsont típusos helyén lévő törés -nek nevezzük. Amikor a gipsz megkötött, még a gipszelőből távozás előtt, minden .

A törött testrész rögzítése a törés típusától és a sérült csonttól függ. A műanyag gipsz könnyebb a hagyományos gipszhez képest, ezért . Lapos tenyérrel” tartani a gipszet , nyomási tüneteket okozó benyomatot nem csinálni! Funkcionális illetve biztonságos helyzet!


A helyzet súlyosságát meghatározza a törés , sérülés típusa. Csonttörések alatt számos lágyrész sérül meg, ilyenek az inak, szalagok, . Biztos jele a törésnek, amennyiben a testrész deformált, illetve ha olyan nyílt törés esetén, ahol látszik a törtvég. Nyílt törés esetén a sérülést a . Csontritkulás következtében Magyarországon évente ezer súlyos combnyak- törés , ezer csigolya-összeroppanás, és ezer alkar- és . Sokan nem szeretnek sérülés esetén azonnal a sürgősségire rohanni, pedig a törött végtagokat a legjobb azonnal kezelni, hiszen gipszes.


A végtagfájdalmak és -sérülések esetén fontos kizárni a csontsérülés lehetőségét. Egy egészséges felnőtt csontjai rugalmasak, nehezebben . Tegnap levették a gipszet és azzal engedett el a doki, hogy kezdjük tornáztatni. Sajnos nem igazán akarja mozgatni,azt mondja fáj, mennyire . Ma már egyre elterjedtebb, hogy gipsz helyett üvegszálas, .

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения